KADEM, bu yıl 25 Kasım haftasında kadına yönelik şiddete karşı toplumsal farkındalık oluşturmak için Israrlı Takip konusunu işliyor.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında hazırladığı kampanyada bu defa “Israrlı takip şiddet türüdür ve suçtur” iletisi verdi.
“Yasaya Tutun” sloganlı kampanya ile
“Israrlı Takip”in 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’yla bu yıl cürüm kapsamına alındığı ve kanunların, ısrarlı takip konusunda da mağdurun yanında olduğu hatırlatılıyor.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), tüm dünyada varlığını sürdüren bayana yönelik şiddete karşı hassaslığı artırmak maksadıyla düzenlediği kampanyalara bir yenisini ekledi.
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nü de içeren haftada başlatılan kampanyanın teması, “ısrarlı takip”.
Dernek, kampanyayı evvelki yıllarda olduğu üzere zarurî yayın kapsamındaki bir kamu spotu ile başlattı. ‘’Israrlı takip bir şiddet türüdür ve suçtur’’ iletisinin verildiği kamu spotunda, ısrarlı takibin bu yıl, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda hata olarak kabul edildiği hatırlatılıyor ve bu bahiste toplumda bir farkındalık yaratmak hedefleniyor.
Faillere, ısrarlı takip sırasında suç işledikleri;
Mağdurlara ise “Yasaya Tutun” sloganı ile ısrarlı takibe uğradıkları vakit yasaların yanlarında olduğu hatırlatılıyor.
Kamu Spotunun yanı sıra saha ve toplumsal medya çalışmalarını da içeren kampanyanın basın lansmanı, KADEM’in İstanbul Edirnekapı’daki Bayan Takviye Merkezi’nde düzenlendi. KADEM Mütevelli Heyet Lideri Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM İdare Şurası Lideri Saliha Okur Gümrükçüoğlu ve idare konseyi üyelerinin katıldığı kampanya tanıtımında, Aile Bakanlığı iş birliği ile hazırlanan ve mecburî yayın kapsamına alınan kamu spotunun birinci gösterimi yapıldı.
45 saniyelik sinema; fiziki ve dijital takibe uğrayan genç bir bayanın hissettiği sıkışmışlık ve dehşet hissini, telefon ekranı ve bu ekranı sembolize eden cam maniyle anlatıyor. Telefonuna gelen ileti ve aramaların (ısrarlı takibin), genç bayanın his dünyasında açtığı yaralar, camdaki çatlaklarla sembolize ediliyor.
“Yasaya Tutun” bildirisi ise ısrarlı takibin kabahat kapsamına girdiği 5237 sayılı TCK’nın camı kırmasıyla veriliyor.
Kampanya tanıtım toplantısında konuşan KADEM Mütevelli Heyet Lideri Sümeyye Erdoğan Bayraktar, bayana yönelik şiddetin bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu hatırlattı, KADEM’in en değerli çalışma alanlarından birinin Hak Savunuculuğu olduğunu söyledi.
Kampanyanın detaylarına da değinen Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Hazırladığımız kamu spotuyla ve toplumsal medya içeriklerimizle ısrarlı takibin hak ihlali ve bir şiddet çeşidi olduğuna dikkat çekmek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa nazaran ısrarlı takibin hata kapsamına girdiğinikampanyamız vasıtasıyla herkese duyurmak istiyoruz. Zira bilhassa son yıllarda bayanların gerek fizikî gerekse telefon ve toplumsal medya üzerinden ısrarlı takibe maruz kaldığını biliyoruz. Hangi yolla olursa olsun ısrarlı takip, bayanı korkutan, huzursuz eden, baskı altına alan, huzur ve sükûnunu bozan ve güvenlik kaygısı taşımasına yol açan bir aksiyondur. Tıpkı vakitte her ısrarlı takibin, fiziksel şiddete dönüşme potansiyeli taşıdığını da göz arkası etmemek gerekir” dedi.
Sümeyye Erdoğan Bayraktar şiddetin tahlili konusuna da değindi. “Bu sorunu yalnızca kanunlar, yasal düzenlemeler ve cezalarla çözemeyiz. Bayana yönelik şiddet, öncelikle herkesin insani, ahlaki ve vicdani çerçevede yaklaşması gereken bir mesele… Toplum olarak şiddetle gayret etme, bilinçlenme ve şiddete destek çıkan zihniyetin dönüşmesini sağlayacak adımlar atma noktasında sorumluluklarımız var. Kadının insanlık onurunun korunduğu, sevgi ve merhametin hâkim olduğu alakalar, inançlı aileler ve sağlıklı jenerasyonlar ismine, toplumun her bir ferdini şiddete karşı uğraşta sorumlu görüyor ve bu sorumluluğu üstlenmeye davet ediyoruz. Toplumsal şuurla, yasal düzenlemelerle, caydırıcı cezalarla, devlet/sivil toplum işbirliğiyle ve en değerlisi de kadın-erkek daima birlikte bu insanlık ayıbının üstesinden geleceğiz” kelamlarıyla herkesi bu toplumsal sorumluluğu paylaşmaya davet etti.
KADEM’in bu yılki kampanyası, mecburî yayın kapsamındaki spot sinemanın yanı sıra saha ve toplumsal medya çalışmaları ile gerçekleşecek. Alanda yurt genelinde billboardlar ve dijital ekranlarda gösterimler yapılacak, bunun yanı sıra başta İstanbul olmak üzere toplu taşıma araçlarındaki tutamaçlarda “yasaya tutun” bildirisi verilecek. Genç Kadem gönüllüleri de yasanın kıymetini hatırlatan uçan balonlarla sokakta olacak.
Türkiye’de Israrlı Takip Suçu
Kadına yönelik şiddetin bir tipi olan “ısrarlı takip” Türkiye’de 27.05.2022 tarihinden itibaren yeni bir kabahat tipi olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na eklendi. Yasaya nazaran ısrarlı takibin kabahat teşkil etmesi için;
- Israrlı bir biçimde bir kimseyi fiziken takip etmek,
- Bilişim sistemlerini, haberleşme veya irtibat araçlarını yahut üçüncü kimseleri kullanarak ısrarlı bir halde temas kurmaya çalışmak,
fiillerinden rastgele birinin gerçekleşmesi gerekiyor. Israrlı takibin, mağduru önemli formda huzursuz etmesi, hususun yargıya taşınabilmesi için kâfi bir sebep.
Israrlı takip hatasını işleyen bireye, cürmün niteliğine bağlı olarak 6 aydan 2 yıla kadar mahpus cezası veriliyor. Bu kabahatin; çocuğa, ayrılık kararı/boşanılan eşe karşı işlenmesi yahut mağdurun okulunu, işyerini, konutunu terk etmesine neden olması veya hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesi halinde ceza, 1 yıldan 3 yıla kadar artırılabiliyor.
KADEM’in Evvelki 25 Kasım Kampanyaları
KADEM, her yıl “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde tüm dünyada varlığını sürdüren şiddete karşı hassaslığı artırmak gayesiyle kampanyalar düzenliyor. ‘’Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet; dil, din, ırk, sınıf, cinsiyet ayırt etmeksizin tüm toplumların ortak sorunu’ diyen KADEM, bayanların onurları ile yaşayabileceği adil bir dünya inşa etme amacına; hak savunuculuğu ve literatüre katkılarının yanı sıra toplumsal şuur oluşumuna yardımcı kampanyalarla ilerliyor.
KADEM, evvelki yıllarda “Sen Varsan Şiddete Yer Yok”, “Şiddete Göz Yumma”, “Şiddete Hakkın Yok”, “Sevgi ile Şiddet Yan Yana Gelmez” üzere kampanyalar düzenleyerek bu memleketler arası meseleye dikkat çekmişti.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı